Waar kan je hulp krijgen?

Voor hulp bij het opgroeiende kind kun je op verschillende plaatsten terecht.

Wijkteam

Vrijwel in iedere gemeente heb je wijkteams waar je terecht kunt voor hulpvragen. De functie van de teams verschilt. Er zijn teams die indiceren en doorverwijzen, maar ook teams die vooral uit specialisten bestaan en hulp bieden.

Huisarts

Wanneer je je zorgen maakt over de ontwikkeling van je kind en je wilt dat daar een expert naar kijkt, kan je huisarts je doorverwijzen naar een organisatie waar dat kan.

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

Dit is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties waar je terecht kunt met kleine en grote vragen over kinderen, opvoeden en opgroeien. Zoals vragen over zwangerschap, bevallingen, gezondheid, verzorging, opvoeding, seksualiteit, school, werk, echtscheiding, vrije tijd, drank- en drugsgebruik en meer.

School

Op school kun je problemen die je ervaart met je kind bespreken met de leerkracht en/of de intern begeleider. Zij kennen jouw kind en kunnen met je meedenken over oplossingen. Zij staan ook in contact met professionals in de omgeving die je kunnen helpen. 

Psychologenpraktijk

Hier kun je terecht voor een kortdurende behandeling voor een enkelvoudige klacht, bijvoorbeeld wanneer je kind problemen heeft met slapen, (faal)angst, scheiding, etc. Een doorverwijzing van de huisarts is nodig.


Je kunt natuurlijk ook veel informatie, tips & adviezen vinden door grondig op internet te zoeken. Dit maakt het ook vaak lastig, omdat er zoveel verschillende informatie is en je vaak niet weet wie de informatie verschaft en met welk belang. Het is daarom raadzaam om tijdig een stap te zetten naar professionals om je heen, die vanuit jouw belang met je kan meedenken.