Autisme Spectrum Stoornis (ASS)

ASS, wat is dat?

Wanneer je autisme hebt, wordt de informatie in je hersenen op een andere manier verwerkt dan bij mensen die geen autisme hebben. Dit kan zorgen voor problemen in de communicatie en omgang met anderen en in de manier waarop je met je gevoelens omgaat. Dat kan problemen thuis, op school of met je vrienden tot gevolg hebben. Bij autisme spreek je van een autisme spectrum stoornis (ASS), omdat de problemen die jij ervaart per persoon in mate van ernst en op diverse gebieden kunnen verschillen.

Impact

Autisme kan een behoorlijk impact hebben om jouw leven en de mensen uit jouw nabije omgeving. Je voelt je vaak niet begrepen, je voelt je onzeker en je hebt een klein sociaal netwerk. Ouders merken vaak dat ze aanpassingen moeten doen in de manier waarop ze hun opvoeding vormgeven. Het komt vaak voor dat, naarmate je ouder wordt, jij en je omgeving manieren vinden om hier beter mee om te leren gaan.

Waar kunnen wij jou mee helpen?

Bij CareHouse kunnen wij onderzoeken of de problemen die jij ervaart voortkomen uit een autisme spectrum stoornis. We zullen bekijken waar jij het meeste last van hebt en samen met jou, je ouders (en je leerkracht) afspraken maken hoe we jou kunnen helpen en ondersteunen.  Wij hebben programma’s waarin we met verschillende vormen van begeleiding en behandeling jou verder kunnen helpen.

Tips (voor ouders)

Onze betrokken psycholoog kan het beste aangeven welke tips voor het kind het beste passen bij het omgaan met autisme. Toch enkele algemene tips:

  • Kinderen met autisme leren stapje voor stapje, dit vergt veel invoelingsvermogen, aanpassingsvermogen en geduld. Probeer dit te accepteren en op te brengen voor je kind.
  • Biedt structuur aan je kind en zorg voor dagelijkse routine. Een herkenbare en overzichtelijke leefomgeving is prettig voor kinderen met autisme.
  • Vraag één ding tegelijk zodat je kind alles stap voor stap kan oppakken.
  • Gebruik concrete en duidelijke taal en spreek in korte zinnen. Op deze manier verloopt de communicatie het beste met je kind.
  • Waarschijnlijk kan je kind zich moeilijk verplaatsen in de situatie van een ander, probeer hen daarbij te helpen.

Je kind kan zoveel meer.

Bij CareHouse kun je terecht met vragen over ontwikkelingsbeperking en/of passende hulp. Deze hulp is nooit één standaard oplossing. Ieder mens is uniek en ieder mens met een ontwikkelingsbeperking dus ook.

Wij geloven dat je, ook belemmerd door een ontwikkelingsbeperking, veel meer kunt dan je denkt. Samen willen we de uitdaging aangaan kwaliteiten te herkennen en te gebruiken om nieuwe kwaliteiten te ontwikkelen. In dat proces is niet de beperking het uitgangspunt, maar is het individu en zijn/haar omgeving dat. Onze doelen zijn onderschikt aan de doelen van de mensen die ons vragen hen te helpen.

Wil je met ons in gesprek over wat we voor jou/jullie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.