Opgroeien met een ontwikkelingsbeperking zoals autisme

Opgroeien gaat niet vanzelf en soms maakt een ontwikkelingsbeperking zoals autisme dit zelfs nog lastiger. Als je moeilijkheden met opgroeien ervaart, is het belangrijk om hulp te vragen. CareHouse biedt jeugdhulp en helpt bij opgroeien met autisme, maar ook met AD(H)D, licht verstandelijke beperking en bij gedragsproblemen.

Autisme; wat is dat?

Als je autisme hebt, wordt de informatie in je hersenen op een andere manier verwerkt dan bij mensen zonder autisme. Autisme kan een behoorlijke impact hebben op jouw leven; thuis, op school of met je vrienden. Je voelt je vaak niet begrepen, voelt je onzeker en hebt weinig vrienden. Bij autisme spreek je van een autisme spectrum stoornis (ASS), omdat de problemen die jij ervaart per persoon in mate van ernst en op diverse gebieden kunnen verschillen. Het komt vaak voor dat, naarmate je ouder wordt, jij en je omgeving manieren vinden om beter met autisme om te gaan.

Waar kan CareHouse je bij helpen?

CareHouse begeleidt kinderen en jongeren van 2 t/m 23 jaar met autisme en hun ouders. Wij onderzoeken of de problemen die jij ervaart voortkomen uit een autisme spectrum stoornis. We bekijken waar jij het meeste last van hebt en maken samen met jou, je ouders (en je leerkracht) afspraken hoe we jou kunnen helpen en ondersteunen. Wij hebben programma’s waarin we jou met verschillende vormen van begeleiding en behandeling om leren gaan met autisme.

Methode CareHouse bij autisme

CareHouse begeleidt jou vanuit de door onszelf ontwikkelde Leuk-Leren methode. Deze methode is gebaseerd op het sociaal competentiemodel en de systeemtheorie. Middels thema’s en interessegebieden die passen bij jouw leeftijd, levensfase en dingen waar jij met autisme tegenaan loopt koppelen we ontwikkelingsgerichte begeleiding aan plezier. We begeleiden jou vanuit ontwikkellijnen voor verschillende leeftijdscategorieën. Je oefent nieuwe vaardigheden in de groep met groepsgenoten, leert contact maken en leert van elkaar.

Begeleiding autisme bij CareHouse

Jij hebt autisme en wil graag vaardigheden ontwikkelen waarmee je makkelijker contact met anderen kunt maken en beter om kunt gaan met veranderingen. Bij CareHouse werk je aan je eigen doelen. We houden rekening met jouw autisme, maar gaan vooral op zoek naar je kracht. Je kunt meer dan je denkt en wij helpen je om dit te ontdekken. Samen bepalen we welke vorm van begeleiding het beste bij jou en je uitdagingen bij autisme past. We bieden individuele begeleiding, groepsbegeleiding en/of logeerweekenden. Ons doel is dat jij zo snel mogelijk op eigen kracht verder gaat.

Waar begeleidt CareHouse?

Wij begeleiden jou op  onze eigen vestigingen, maar ook thuis of op school. Je vindt CareHouse op verschillende locaties in Nederland, zoals in Aalsmeer, Amsterdam, Den Haag, Dordrecht, Haarlem, Hoorn, Hilversum, Groningen, Utrecht en Tilburg. We bieden groepsbegeleiding, individuele begeleiding, gezinsbegeleiding en logeren en kampen.