Meer weten over Carehouse?

Zorg in Natura (ZIN)

AWBZ - ZIN

Zorg in Natura (ZIN) in onderdeel van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Dit is in Nederland een verplichte, collectieve ziektekostenverzekering voor niet individueel verzekerbare ziektenkostenrisico's (via de eigen ziektekostenverzekering). De AWBZ is één van de zogenoemde verplichte volksverzekeringen.
Op grond van de wet is iedere Nederlander verzekerd tegen de kosten van onverzekerbare medische risico's en langdurige zorg (na 366 dagen) vergoed. Deze worden niet door de eigen zorgverzekering vergoed.
De vergoeding kan op twee manieren plaatsvinden: Zorg in Natura (ZIN) en het persoonsgebonden budget (PGB). In het laatste geval krijgt de rechthebbende een bepaald budget toegekend. De uitvoering van zowel ZIN als het PGB verloopt via de zorgverzekeraar, in de uitvoeringsvorm die 'zorgkantoor' heet.
Om in aanmerking te komen voor AWBZ-zorg moet er een medische reden (grondslag) aanwezig zijn waardoor iemand bepaalde activiteiten niet zelfstandig kan verrichten maar hierbij hulp nodig heeft. De volgende grondslagen kunnen recht geven op AWBZ-zorg:

  • een somatische aandoening of beperking
  • een psychogeriatrische aandoening of beperking
  • een psychiatrische aandoening
  • een verstandelijke handicap/beperking 
  • een lichamelijke handicap/beperking 
  • een zintuiglijke handicap/beperking

Het moet hierbij in alle gevallen gaan om aandoeningen/beperkingen waardoor iemand langdurig/blijvend hulp nodig heeft.

Indicatiestelling AWBZ Zorg

Om aanspraak te maken op zorg vanuit de AWBZ dient u een aanvraag in te dienen bij een 'zorgindicerend orgaan'. In de meeste gevallen is dat het wijkteam. De indicatiesteller bepaalt op hoeveel uren zorg iemand recht heeft en welke soorten zorg en nodig zijn (persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding, behandeling en/of verblijf).

Zorg in Natura

Wanneer iemand een indicatie heeft ontvangen van het wijkteam en de indicatie is afgeven in Zorg in Natura (ZIN) dan kun je zorg ontvangen van een zorgverlener die gecontracteerd is door het zorgkantoor. Het zorgkantoor is een afdeling van de grootste zorgverzekeraar in een regio en is verantwoordelijk voor het organiseren en contracteren van een sluitend zorgaanbod. Op het indicatiebesluit welk zorgkantoor verantwoordelijk is voor de organisatie van het lokale zorgaanbod. Je kunt het hen contact opnemen om te vragen welke aanbieder in jouw omgeving is gecontracteerd en je dus benodigde hulp kan bieden.

Waar moet ik beginnen?

De zorg is af en toe een oerwoud aan organisaties, termen en verantwoordelijkheden waar je als zorgvrager geen touw meer aan vast kunt knopen. Dat snappen we. Daarom kun je altijd met ons contact opnemen om je wegwijs te maken en je op de plek te brengen waar je moet zijn. Neem dus gerust contact met ons op!
Neem contact met ons op en we zijn er voor je, binnen 24 uur!

 

Wat kunnen we voor je doen?

Benieuwd naar wat CareHouse voor jou kan betekenen?
Laat dan hier je telefoonnummer en/of e-mailadres
achter. We nemen dan binnen 3 dagen contact met je op.

Lees de jaargidsen van Work it Out en Kids at Home gemakkelijk online!

meer informatie voor verwijzers