Meer weten over Carehouse?

Persoonsgebonden Budget (PGB)

AWBZ - PGB

Persoonsgebonden Budget in onderdeel van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Dit is in Nederland een verplichte, collectieve ziektekostenverzekering voor niet individueel verzekerbare ziektenkostenrisico's (via de eigen ziektekostenverzekering). De AWBZ is één van de zogenoemde verplichte volksverzekeringen.
Op grond van de wet is iedere Nederlander verzekerd tegen de kosten van onverzekerbare medische risico's en langdurige zorg (na 366 dagen) vergoed. Deze worden niet door de eigen zorgverzekering vergoed.
De vergoeding kan op twee manieren plaatsvinden: Zorg in Natura (ZIN) en het persoonsgebonden budget (PGB). In het laatste geval krijgt de rechthebbende een bepaald budget toegekend. De uitvoering van zowel ZIN als het PGB verloopt via de zorgverzekeraar, in de uitvoeringsvorm die 'zorgkantoor' heet.
Om in aanmerking te komen voor AWBZ-zorg moet er een medische reden (grondslag) aanwezig zijn waardoor iemand bepaalde activiteiten niet zelfstandig kan verrichten maar hierbij hulp nodig heeft. De volgende grondslagen kunnen recht geven op AWBZ-zorg:

  • een somatische aandoening of beperking
  • een psychogeriatrische aandoening of beperking
  • een psychiatrische aandoening
  • een verstandelijke handicap/beperking 
  • een lichamelijke handicap/beperking 
  • een zintuiglijke handicap/beperking

Het moet hierbij in alle gevallen gaan om aandoeningen/beperkingen waardoor iemand langdurig/blijvend hulp nodig heeft.

Indicatiestelling AWBZ Zorg

Om als kind of jongere aanspraak te maken op zorg vanuit de AWBZ (Zorg in Natura) dient u een aanvraag in te dienen bij het wijkteam. De indicatiesteller bepaalt op hoeveel uren zorg iemand recht heeft en welke soorten zorg er nodig zijn (persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding, behandeling en/of verblijf). Het zorgkantoor zal u een lijst geven met organisaties waarbij u deze zorg kunt inkopen. De facturatie zal direct van de organisatie naar de zorgverzekering gaan.

Persoonsgebonden Budget

Sinds 2012 is het in veel gevallen niet meer mogelijk om een PGB te krijgen. Dit kan alleen maar wanneer de zorgindicatie meer dan 10 uur per week omvat. Wanneer je een ZZP hebt (en daarmee een verblijfsindicatie) kun je deze altijd omzetten in een PGB. Een PGB is een budget dat je zelf kunt inzetten om de zorg naar eigen behoefte en inzicht in te richten. Je hebt dus zelf compleet de regie in handen. Toch zijn er ook haken en ogen. Het zorgkantoor bepaalt de spelregels van het PGB. Als je je daar niet aan houdt kan het zo zijn dat het zorgkantoor de zorg die jij 'inkoopt' afkeurt. In dat geval moet je deze zorg zelf bekostigen. Het is dus verstandig om bij de inzet van de zorg die je wil inzetten af te stemmen met het zorgkantoor en dit vast te leggen, zodat je niet voor verassingen komt te staan. 

Waar moet ik beginnen?

De zorg is af en toe een oerwoud aan organisaties, termen en verantwoordelijkheden waar je als zorgvrager geen touw meer aan vast kunt knopen. Als je met vragen zit over het aanvragen van een zorgindicatie raden we je aan contact op te nemen met het wijkteam in jouw regio. Zij hebben de taak je verder te helpen. Mocht je vragen hebben over de zorg die wij op onze vestigingen bieden, neem dan contact met ons op!

Je kind kan zoveel meer.

Bij CareHouse kun je terecht met vragen over ontwikkelingbeperking en/of passende hulp. Deze hulp is nooit 1 standaard oplossing. Ieder mens is uniek en ieder mens met een ontwikkelingsbeperking dus ook.
Wij geloven dat je, ook belemmerd door een ontwikkelingsbeperking, veel meer kunt dan je denkt. Samen willen we de uitdaging aangaan kwaliteiten te herkennen en te gebruiken om nieuwe kwaliteiten te ontwikkelen. In dat proces is niet de beperking het uitgangspunt, maar is het individu en zijn/haar omgeving dat. Onze doelen zijn onderschikt aan de doelen van de mensen die ons vragen hen te helpen.

Wil je met ons in gesprek over wat we voor je/jullie kunnen betekenen? 
Laat dan hieronder je gegevens achter of neem telefonisch contact met ons op en we zijn er voor je, 
binnen 24 uur!

Wat kunnen we voor je doen?

Benieuwd naar wat CareHouse voor jou kan betekenen?
Laat dan hier je telefoonnummer en/of e-mailadres
achter. We nemen dan binnen 3 dagen contact met je op.

Lees de jaargidsen van Work it Out en Kids at Home gemakkelijk online!

meer informatie voor verwijzers